Collectieve binnentuin

De binnentuin is een wezenlijk onderdeel van het stedenbouwkundig ontwerp en het beeldkwaliteitsplan van Nieuw Crooswijk, die werden opgesteld door West 8 Urban Design & Landscape Architecture. “We zochten naar een architectuur met dezelfde allure als die van de negentiende-eeuwse gordel waar de wijk onderdeel van is”, vertelt directeur Edzo Bindels van West 8.

Herkenbare panden, grote binnenterreinen

Op de vraag waar die negentiende-eeuwse component terugkomt in Nieuw Crooswijk, antwoordt Bindels: “Dat zit ‘m ten eerste in de herkenbaarheid van de panden. In plaats van op te gaan in een bouwblok, heeft elke woning zijn eigen gezicht. De aandacht voor het metselwerk, de verhoogde entrees, de hoge verdiepingshoogten en karakteristieke details dragen bij aan het negentiende-eeuwse cachet.”

Huis van Inspiratie
In Huis van Inspiratie komt het beeldkwaliteitsplan ruimschoots tot uiting en, zo benadrukt Bindels: “Dit bouwblok onderscheidt zich door de zeer fraaie ligging aan de lommerrijke monumentale begraafplaats, en is ook nog eens groter en dieper dan de andere bouwblokken. Dat geeft de mogelijkheid om een royale binnentuin te realiseren, waar je de seizoenen ervaart en de vogels hoort. Bovendien wordt de tuin, naarmate deze ouder wordt, alleen maar mooier.”

Co-creatie
Het ontwerp van de binnentuin is tot stand gekomen in samenspraak met de toekomstige bewoners. Tijdens de co-creatie woonworkshops, die in de aanloop naar de start verkoop gehouden werden, deed de ontwikkelaar een aantal suggesties. De deelnemers aan de workhops gaven daar hun feedback op. Bindels: “Zij wilden vooral een rustige, groene binnentuin met ruimte om te spelen en iets gezamenlijks te ondernemen. Aan die behoefte hebben we invulling gegeven. Dat begint eigenlijk al in de privé achtertuinen, waar we de schuurtjes nog iets mooier gemaakt hebben en vanwaar je via een hagenpoort de binnentuin betreedt.”

“Groene binnentuin met ruimte om te spelen en iets gezamenlijks te ondernemen.”

Weldaad aan groen
Eenmaal in de binnentuin ervaar je een zee aan ruimte en een weldaad aan groen: gras, rododendrons en een ruim assortiment bomen die prachtig verkleuren in de herfst. Het ontwerp is allesbehalve recht-toe-recht-aan, met glooiingen en krommingen die voor onverwachte momenten zorgen. Verder zijn er speelplekken en er is ruimte ingericht voor een collectieve moestuin of kruidentuin.

Grondige aanpak
“Het succes van een binnentuin begint al in de grond”, benadrukt Bindels. “Die moet goed geprepareerd zijn. Ook moeten de afwatering en doorluchting goed zijn, de wortels moeten hun weg kunnen vinden en de bomen moeten op de juiste afstand van elkaar geplant worden.” Samen met de groenaannemer van Nieuw Crooswijk neemt West 8 de opbouw van de grond door. Ook selecteren ze de beplanting en zien ze erop toe dat de werkzaamheden volgens plan verlopen. “Daarbij moet je zo’n tuin de tijd geven om te groeien. En je moet hem bijhouden: bomen snoeien, gras maaien en hagen knippen. Dit nemen de bewoners, via de VvE, voor hun rekening.”